A-Orkest

Marten van der WalMarten van der Wal dirigent A-orkest

Marten van der Wal is zijn muzikale loopbaan begonnen in zijn geboorteplaats Wons. Op 10-jarige leeftijd is hij begonnen op de muziekschool in Bolsward. Eerst op cornet, maar hij maakte al snel de overstap naar bugel. Op de bugel ontwikkelde hij zich snel, waarop hij op jonge leeftijd al speelde in verschillende regionale orkesten, waaronder de Wonseradeelkapel, het Friesch Koper Orkest en de AGO-brassband. Na de middelbare school is hij trompet gaan studeren op het conservatorium. Op dit instrument is hij jarenlang actief geweest als solo trompettist in het Frysk Fanfare Orkest en ook als lead trompettist bij de Bigband Friesland.

In 1983 is hij gaan studeren aan de toenmalige Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden, met als hoofdvakken Trompet en HaFaBra-directie. In 1989 heeft hij zijn diploma Docerend Musicus Trompet behaald en in 1990 het praktijkdiploma HaFaBra-directie. Van 1990 tot 1992 studeerde hij aan het Hilversums Conservatorium voor het einddiploma HaFaBra-directie.

Marten van der Wal dirigeert sinds 1983 verschillende orkesten. Momenteel is hij verbonden aan het Fanfare orkest Excelsior Westenholte en Chr. Muziekvereniging Soli Deo Gloria Heerde. Daarnaast is hij werkzaam als freelance graveur/redacteur voor verschillende muziek uitgeverijen/componisten in binnen- en buitenland.