Door Erna Ekkelkamp (Bron: De Stentor)
OMMEN - Vanaf de vroege zaterdagochtend tot laat in de middag waren ieder hoekje en gaatje van de Carrousel gevuld met jeugdige blazers en slagwerkers die ijverig hun partijen instudeerden voor het concert dat aan het eind van de dag gehouden zou worden. Maar liefst 80 van de 115 leerlingen van de Ommer muziekschool HaFaMO waren daarbij aanwezig.

Bestuurslid Freekje Schutte is daarom meer dan tevreden met de opkomst. "Degenen die er niet zijn, moesten afzeggen vanwege een weekendbaantje of vakantie. De rest is er allemaal en dat is tekenend voor de sfeer binnen de HaFaMO", vindt Schutte. "De leerlingen zijn enorm gemotiveerd. We draaien nu anderhalf jaar op deze manier en dit seizoen doen er  maar liefst 45 leerlingen examen". Schutte denkt dat dit het gevolg is van de kortere lijnen tussen de opleiding en de verenigingen. "Het vrijblijvende van vroeger is er een beetje af. Er ligt meer druk op de leerlingen. Ze worden nu bijvoorbeeld sneller aangesproken als we denken dat ze niet genoeg oefenen en dat nieuwe beleid begint haar vruchten af te werpen."
Desondanks ervaren de leerlingen muziek maken nog steeds vooral als leuk en gezellig. In de lokaaltjes wordt hard geoefend, maar ook hard gelachen. "Ik vind het een superleuke dag, maar wel heel vermoeiend", zegt trombonist Dessalin Kampman. "Want we moesten veel meer noten spelen dan anders en allemaal nieuwe stukken instuderen. Maar we hebben gelukkig wel lol gehad." Dat zijn blazers Linda Webbink en Leanne Welink met hem eens. "Het is altijd lachen bij de muziek", zegt Webbink. "Vooral op zo'n dag als vandaag of tijdens een trainingsweekend is het heel gezellig." Het moeilijkste nummer dat drummer Melvin Schoonhoven vandaag moest instuderen is Rolling in the Deep van Adele. "Dat ritme is heel moeilijk en de snelheid is ongekend hoog. Dat is echt wel een uitdaging."
Dan is het tijd voor de voorstelling. De grote zaal van De Carrousel is inmiddels afgeladen met familie, maar het is muisstil als het orkest begint te spelen. "Ongelofelijk", zegt moeder Baukje Boer, die trots zit te kijken naar haar dochter Ingeborg. "Het klinkt supergoed. Het is gewoon niet te geloven dat ze dit in een paar uurtjes tijd hebben ingestudeerd. Als ik dit hoor, dan vind ik het jammer dat ik vroeger zelf geen instrument heb leren spelen. Het is toch wel heel bijzonder om met elkaar zoiets moois neer te kunnen zetten." Dirigent Arno Groeneveld is ook meer dan tevreden. "Normaal gesproken doen we acht weken over het instuderen van een nieuw nummer, vandaag deden we dat in drie uur. Ik ben ook verrast over de kwaliteit. De kinderen spelen met een gemak zoals je zelden ziet."

In het fotoalbum zijn foto's van deze dag te vinden van Alfred Webbink en Albert Seinen.

Hieronder een slideshow met foto's van dit evenement.

{pgslideshow id=51|width=640|height=480|delay=3000|image=L|pgslink=1}