Het B-orkest van onze muziekvereniging heeft op zaterdag 1 juni 2013 op het IJsselfestival de originaliteitsprijs in de wacht gesleept. Het jeugdige orkest onder leiding van dirigent Jan Schoonhoven verzorgde op het festival in het Anker in Westenholte een prima optreden. Muzikaal werd een mooie prestatie neergezet, maar de jury was vooral enthousiast over de originele vondsten van de SDG-ers en haar dirigent. 

Het orkest begon haar optreden met het koraal "As the Deer", op het thema "zoals een hert verlangt naar water...". Daarna volgde Bliss, een compositie van Jacob de Haan. Dit is een uit 3 delen bestaand concourswerk voor de 5e divisie, dat gaat over het Brabantse dorp Dussen. Als derde en laatste stuk werd "Mixed Water" gespeeld. Omdat het thema van het festival "water" was, had Jan Schoonhoven een arrangement geschreven op dat thema. Het bevat allemaal songs en liedjes die met water te maken hebben. Publiek en jury werden verrast met verschillende creatieve muzikale idee├źn. Zo werd een melodie gespeeld op flessen met water en werd regen nagebootst met handen, voeten en grote slagwerkinstrumenten. Verder kwam een echte brandweerman een vuurtje blussen. Alle nummers van SDG werden middels een beamer in beeld gebracht via een powerpointpresentatie met 48 dia's.

De prijs die de muzikanten wonnen bestaat uit 2 onderdelen. Op 2 november a.s. mag het B-orkest meedoen aan een play-in met muzikanten van het Metropole Orkest. En aansluitend mogen ze optreden in het voorprogramma van de Bigband van het Metropole Orkest in theater de Spiegel te Zwolle. Uiteraard waren er blijde en tevreden gezichten te zien bij SDG. Jan Schoonhoven: "Dit is een mooie prestatie. Ik ben supertrots op mijn muzikanten van SDG Ommen!"

ijsselfest

Dirigent Jan Schoonhoven en jeugdvoorzitter Christiaan van Elburg met de cheque. (de foto's zijn van Alfred Webbink)