Van de bouwcommissie van SDG Ommen

Eind vorig jaar hebben intensieve gesprekken plaatsgevonden met de gemeente Ommen en onze 'buren' van de vogelvereniging "De Tuinfluiter". Aanleiding hiervoor zijn de plannen van de gemeente voor herontwikkeling van het Havengebied. De gesprekken hebben er toe geleid dat eind vorig jaar een intentieovereenkomst ondertekend is door de gemeente, De Tuinfluiter en door ons. Hierin is het principe uitgesproken dat wij, in overleg met de gemeente, samen met de De Tuinfluiter een nieuw verenigingsgebouw gaan ontwikkelen in het Havengebied.

Vervolgens is op 10 mei jl. de gemeenteraad van Ommen akkoord gegaan met een actualisatie van de boekwaarde van de gronden in het Havengebied. Dit besluit van de gemeenteraad was vanuit gemeentezijde voorwaarde om verder te kunnen gaan met de plannen voor herontwikkeling van het Havengebied. Op dat moment is ook een eerste schets gepresenteerd van de plannen. Deze schets richt zich op een herontwikkeling van het Havengebied West, het gebied waar ons huidige verenigingsgebouw ook in gelegen is. In de schets is een plek voorzien voor een nieuw verenigingsgebouw voor ons en De Tuinfluiter in de strook tussen de voormalige garage Westerbaan en garage Van Leussen (momenteel aannemersbedrijf Van der Vegt).

haven1

Bestemmingsplan

De gemeente heeft vanaf 19 juli jl. 6 weken lang het ontwerpbestemmingsplan voor het Havengebied West ter inzage gelegd. In dat bestemmingsplan is de locatie 'Van der Vegt' bestemd voor het nieuwe verenigingsgebouw.
Op het ontwerpbestemmingsplan hebben wij een zienswijze ingediend bij de gemeenteraad. Een belangrijk punt in de zienswijze is dat bij de vaststelling van het bestemmingsplan rekening wordt gehouden met geluidsemissie vanuit het nieuwe verenigingsgebouw op de woningbouw, dusdanig dat blijkt dat er geen sprake is van geluidhinder. De huidige planning van de gemeente Ommen is dat er 31 december 2012 een door de gemeenteraad vastgesteld bestemmingsplan ligt. Daarna zou een omgevingsvergunning (de voormalige bouwvergunning) verleend kunnen worden.

Stand van zaken

Op basis van een door ons opgesteld programma van eisen (welke vierkante meters zijn er nodig voor een duurzaam toekomstbestendig verenigingsgebouw) wordt door de Ommer architect Gerlof van der Veen een voorlopig ontwerp gemaakt van een nieuw verenigingsgebouw. In dit proces, waarbij vanuit de bouwcommissie van SDG geregeld overleg is bij de gemeente, worden de financiële consequenties van bepaalde keuzes ook in beeld gebracht. Gaandeweg moet er dan gekomen worden tot een definitief ontwerp (bouwplan).

Vervolg

Op het moment dat een bouwplan concreter gaat worden zullen we de leden hier tijdig van op de hoogte brengen. Belangrijke beslissingen omtrent de nieuwbouw kunnen we niet nemen zonder dat met de leden te bespreken. Daarnaast willen we graag gebruik maken van alle kennis en expertise die leden paraat hebben. Samen kunnen we dan komen tot een plan voor een mooi, duurzaam en toekomstbestendig verenigingsgebouw.

De bouwcommissie (Martin Makkinga, Johan Veurink, Matthijs Steen, Bas Berkenbosch, Wout Ritsema en Karst Veurink).