Ons A-slagwerkensemble is een veelzijdig slagwerkensemble met 28 slagwerkers dat sinds 2018 onder leiding staat van Simon Haakmeester. 2018 was ook voor het ensemble de eerste keer dat er werd deelgenomen aan het Open Nederlands Slagwerk Kampioenschap (ONSK) met de dus toen kersverse dirigent. De ontspannen sfeer en interesse in een ieders muzikale uitvoering hebben dit ensemble doen besluiten om ook aan de editie van 2019 op zaterdag 13 april mee te doen.

Op het ONSK wordt in de topklasse door vijf slagwerkgroepen de compositie Contradictio in Musica van Menno Bosgra uitgevoerd. We verwachten dat we op het ONSK weer zullen genieten van een verscheidenheid aan muzikale interpretaties van deze compositie.

Contradictio in Musica – Menno Bosgra

Wie wel eens naar het concertgebouw is geweest heeft het vast wel meegemaakt. Lange dramatische melodieën door de strijkers, complementerende motiefjes van de houtblazers, knetterend geweld van het koper en bombastische slagen van het slagwerk. Het lijkt haast niet mogelijk om dit te vertalen naar een compositie voor slagwerkensemble. Maar met Contradictio in Musica van Menno Bosgra gaat het slagwerkensemble van SDG Ommen deze ogenschijnlijke tegenstrijdigheid aan.

De interpretatie van deze compositie stellen zowel de dirigent als de slagwerkers op de proef. De muziek moet gaan vloeien, is als het ware organisch en eist daarbij om een breder inzicht in de beschikbare klankkleuren van de slagwerkinstrumenten. Muziek spreekt aan tot je gevoelens en deze muziek bevat veel verbeeldingskracht. Om deze compositie te vertolken worden we gedwongen om stil te staan bij de kleinste details en te onderzoeken hoe we onze speelmanier kunnen beïnvloeden om zo de optimale cohesie van klankkleur en emotie aan te spreken', aldus dirigent Simon Haakmeester.
Contradictio in Musica, een symfonie voor slagwerk.

Try-out in Grootegast

Zaterdagavond 16 maart heeft ons A-slagwerkensemble een mooie try-out gehad voor deelname aan het ONSK. Ook de slagwerkgroepen van Malletband Concordia Middelstum, Woudklank Grootegast en Slagwerkensemble Appingedam gaven een mooi concert ter voorbereiding op dit kampioenschap.

Bekijk hier de vlog: https://youtu.be/NYsnyHLHdPA

Bekijk hier de foto's van ons optreden op zaterdagavond 16 maart