Ons A-slagwerkensemble is zaterdag 13 april in Barneveld Open Nederlands Slagwerk Kampioen geworden. Het A-slagwerkensemble is een veelzijdig slagwerkensemble met 28 slagwerkers dat sinds 2018 onder leiding staat van Simon Haakmeester.

Op het ONSK werd door ons A-slagwerkensemble in de topklasse met vier andere slagwerkgroepen gestreden om de kampioenstitel. De compositie Contradictio in Musica van Menno Bosgra werd uitgevoerd. De muzikale interpretatie van deze compositie stelden zowel de dirigent als de slagwerkers op de proef. Muziek spreekt aan tot je gevoelens en deze muziek bevat veel verbeeldingskracht. Op het ONSK werd het optreden van het A-slagwerkensemble beloond met maar liefst 95,5 punten (op een schaal van 100). De jury waardeerde de muzikaliteit in een adembenemend mooi optreden.
Tijdens het ONSK werd ook een solistenprijs uitgereikt aan de beste xylofoonspeler. Onze xylofoonspeler Jorrick Kleinjan wist deze prijs in de wacht te slepen.

Contradictio in Musica – Menno Bosgra

Wie wel eens naar het concertgebouw is geweest heeft het vast wel meegemaakt.Lange dramatische melodieën door de strijkers, complementerende motiefjes van de houtblazers, knetterend geweld van het koper en bombastische slagen van het slagwerk. Het lijkt haast niet mogelijk om dit te vertalen naar een compositie voor slagwerkensemble. Maar met Contradictio in Musica van Menno Bosgra is het slagwerkensemble van SDG Ommen deze ogenschijnlijke tegenstrijdigheid aangegaan.

De interpretatie van deze compositie stelden zowel de dirigent als de slagwerkers op de proef. De muziek moest gaan vloeien, is als het ware organisch en eiste daarbij om een breder inzicht in de beschikbare klankkleuren van de slagwerkinstrumenten. Muziek spreekt aan tot je gevoelens en deze muziek bevat veel verbeeldingskracht. 'Om deze compositie te vertolken werden we gedwongen om stil te staan bij de kleinste details en te onderzoeken hoe we onze speelmanier konden beïnvloeden om zo de optimale cohesie van klankkleur en emotie aan te spreken', aldus dirigent Simon Haakmeester.

Contradictio in Musica, een symfonie voor slagwerk.

Foto's van het optreden