Zaterdag 7 juli 2012 was de laatste keer dat Jan Schoonhoven het A-orkest van Soli Deo Gloria Ommen heeft gedirigeerd. In de Gereformeerde Kerk aan de Bouwstraat waren veel belangstellenden, waaronder familie, vrienden en goede bekenden van Jan Schoonhoven, verzameld om getuige te zijn van dit afscheidsconcert.

Jan Schoonhoven heeft ruim 16 jaar de scepter gezwaaid over het A-orkest, iets wat van beide kanten goed beviel. Er was een klik tussen dirigent en orkest, en deze goede samenwerking heeft tot prachtige concerten en mooie concoursresultaten geleid. Als Jan bij een concours of concert voor het orkest ging staan gebeurde er iets met het orkest. Hij heeft het vermogen om een orkest dusdanig te inspireren dat er op het moment van het optreden nog meer uitkomt dan tijdens de repetities. Dat leverde o.a. 2 nationale titels in de 2e divisie op, maar ook promotie naar de 1e divisie. 

Naast de goede en fijne dirigent die SDG aan Jan Schoonhoven heeft gehad, was Jan ook een bron van ideeën. Die varieerden van ideeën over thema's voor concerten tot het bedenken van de Ommer Music Happening. Daarnaast dacht Jan actief mee met de vele commissies die SDG rijk is. 

Het concert

De gespeelde werken op het concert waren grotendeels door Jan Schoonhoven zelf uitgezocht. Het was een zeer gevarieerde keuze van werken die zowel Jan als het orkest goed liggen. Na de "Ceremonial entry" volgde o.a. een Koraalmedley van SDG samen met Geninus Veldman die bij dit concert speciale gast was. Gezinus is (zoals Jan het zei) een vakbroeder en iemand waar Jan het heel goed mee kan vinden. Deze klik was ook deze concertavond weer goed te merken. Zo speelde Gezinus samen het een SDG kwartet "Mei en Ludwig" en improviseerde hij op indrukwekkende wijze op verschillende bekende melodiën. Verder waren er tijdens dit concert mooie solo's te horen van Frank van Elburg ("Concertpiece for cornet") en Robbert Jonkers ("Sorry" van Kyteman). Enorm indrukwekkend was wederom "Reunion and finale". Deze muziek uit de film Gettysburg beeldt het moment uit dat de twee rivaliserende partijen bij elkaar komen tot een reünie en de finale van de film die daarop volgt. Een mooie afsluiting van het concert was "A Tribute To George Gerswin" waarin verschillende muziekstukken van deze bekende Amerikaanse componist samenkomen. 

Dankwoord

Aan het eind van het concert richtte orkestvoorzitter Johan van der Kruk het woord tot Jan. In zijn dankwoord liet Johan nog even het licht schijnen op voor SDG 16 succesvolle jaren met dirigent Jan Schoonhoven. Als dank voor alles kreeg Jan van SDG een foto aangeboden met daarin verwerkt ruim 3000 foto's uit de afgelopen 16 jaar. Daarnaast kreeg hij een bronzen beeld -van een dirigent- overhandigd.

Tijdens de toegift, het koraal "Eventide Fall", mocht de jonge slagwerker Melvin Schoonhoven (de jongste zoon van Jan) vol trots meespelen op suspended cymbal. 

De avond werd op een prima wijze aan elkaar gepraat door Lisette Kleinjan! 

Na afloop was er in de Kern gelegenheid om Jan Schoonhoven de hand te drukken. Later op de avond was er een afterparty in het eigen gebouw de Bombardon, waar het nog lang gezellig bleef. (foto's op de ledeninfo)

Jan Schoonhoven blijft nog verbonden aan SDG als dirigent van het B- en C-orkest.

Hieronder foto's van het concert. Meer foto's (van Alfred Webbink) in het fotoalbum.

{gallery}2012/0707-afscheidsconcert{/gallery}