Zaterdag 27 oktober a.s. organiseren de Verenigde Nederlandse Muziekbonden (VNM) het Nationaal Solistenkampioenschap voor Drumbandmuzikanten in Berlicum (Noord-Brabant). In het hele land zijn vooraf regionale solistenconcoursen gehouden waar slagwerkers zich konden kwalificeren voor het nationaal kampioenschap.

Op 21 april was in Ommen een dergelijk regionaal concours. Van de muziekverenigingen De Bazuin en Soli Deo Gloria (SDG) uit Ommen behaalden vijf jonge slagwerkers een dermate hoog puntenaantal dat zij uitgenodigd zijn om mee te doen aan het nationaal kampioenschap. Aron Douma (16) van De Bazuin en Niek Luttikhof (15) van SDG gaan zich in Berlicum op kleine trom meten met de beste individuele slagwerkers van Nederland in de 2e divisie. Matthijs Boessenkool van SDG (17) doet dat in de 3e divisie, ook op kleine trom. Lars Odink van SDG (14) neemt het op kleine trom op tegen collega-slagwerkers in de 4e divisie en ook Matthijs Hierink van SDG (15) gaat optreden in de 4e divisie, maar dan op marimba.

{gallery}2012/1020-nk-solisten{/gallery}

 

Artikel uit de Stentor: (door Erna Ekkelkamp)

OMMEN - Vijf jonge slagwerkers uit Ommen dingen zaterdag mee naar het Nederlands Solistenkampioenschap voor Drumbandmuzikanten.

Een mooie voorbereiding voor het Wereld Muziek Concours (WMC) waaraan Soli Deo Gloria volgend jaar weer meedoet.

Overal in Nederland werden in het afgelopen jaar regionale solistenconcoursen gehouden, waarbij slagwerkers zich konden kwalificeren voor het Nationaal Kampioenschap. Tijdens het concours in Ommen dat in april werd gehouden, haalden vier slagwerkers van Soli Deo Gloria (SDG) en een slagwerker van de Bazuin het benodigde aantal punten om mee te kunnen doen aan het NK. Aanstaande zaterdag dingen ze in Berlicum mee om de nationale titel.

Deelnemer Niek Luttikhof was verbaasd over zijn kwalificatie. "Dat had ik nooit verwacht", zegt hij. "Ik oefen thuis elke dag en ik speel meestal wel goed, maar meedoen met een NK, daar heb ik zelfs nog nooit over nagedacht. Daarom ben ik ook niet echt zenuwachtig." Toch speelt hij liever in een groep dan alleen. "Volgend jaar gaan we met SDG weer naar het WMC. Dat lijkt me leuker dan het NK. Je werkt dan samen naar iets toe. Als het dan goed gaat, deel je dat ook. Ik denk dat het daar qua sfeer mooier is." Over de kansen van SDG op het WMC heeft Luttikhof in elk geval een goed gevoel. "Het niveau van ons orkest is goed. Kijk alleen maar eens naar dit NK. Daar gaan we toch maar mooi met vier man van Soli naartoe. Dat zegt wel wat over onze kwaliteit."

Voor Lars Odink wordt het de eerste keer dat hij meedoet aan een NK. Hij bespeelt de kleine trom. "Ik zit in de vierde divisie. Als ik zou winnen, zou ik een divisie hoger gaan spelen, daar zou ik wel blij mee zijn", zegt hij. Volgens hem gaat het bij een kampioenschap niet alleen om de muziek, maar om het totaalplaatje. "Je onderscheid je in hoe je iets neerzet. Hoe je speelt, hoe je je presenteert en of je de dynamiek van hard en zacht spelen goed onder de knie hebt." De 14-jarige Ommenaar oefent daarom dagelijks. "Geen uren per dag hoor. Je kan beter een kwartier per dag intensief oefenen, dan een half uur zonder concentratie."

Jarenlang bespeelde Matthijs Hierink net zoals de overige NK-kandidaten de kleine trom. Twee jaar geleden switchte hij om naar marimba. "Met een marimba kun je een melodie neerzetten, dat vind ik mooier. Het stuk dat ik op het NK ga spelen heet Galop en gaat over een rijtocht te paard. Het is echt een modern stuk, daar hou ik van." Hoewel hij nog maar twee jaar marimba speelt, kan hij er uitstekend mee overweg. "Ik vind het een mooi instrument en oefen elke dag zeker een half uur. De meeste stukken ken ik inmiddels uit mijn hoofd."